Tuesday, 23 April 2013

Berpesan-pesanJangan baring ketika azan, nanti jenazah kita berat." Rasulullah S.A.W bersabda "Sebarkan Walaupun Daripada Sepotong Ayatku ;) 

  Jangan berkata-kata semasa azan, agar lidah tidak kelu menyebut shahadah ketika sarakatul maut.. 


  Assalamualaikum. 5 perkara orang Islam patut tahu berkenaan dengan kesihatan Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti berikut: 


  1.Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak yang terkumpul. Kita boleh lihat orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk.    


2. Rasulullah SAW mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi.Mujarabnya, In sha Allah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit). 

  3. Waktu solat subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan. 


  4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama ayam. Dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion + ve, manakala dalam ikan mengandungi ion-ve, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. Orang yahudi suka memakan ikan tanpa bercampur dengan makanan berasaskan ayam. 


  5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan kanan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam). 


  Sabda Nabi Ilmu itu milik Tuhan, barangsiapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan InsyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya. Cara senang untuk dptkan pahala walaupun selepas mati . 

 
  - Pasang kipas di surau/masjid wlaupun 1 , setiap kali orang guna , anda dapat pahala walau slps mati .

     
 - Derma kerusi roda di hospital . Setiap kali psakit guna , anda akan dapat pahala 
.     
 - Beri baju kepada orang , setiap kali orang pakai , anda dapat pahala .

  Beri makanan kepad org , anda dapat pahala selagi makanan itu mnjadi darah dagingnya 

.
 - Menyampaikan ilmu yg bermanfaat , selagi mereka mengamalkan pahala anda tetap ada .    


7 kalimat yg harus di biasakan..

1.Bismillahirrahmannirrahim-Setiap hendak melakukan sesuatu. 

2.Alhamdulilah-Setiap habis melakukan sesuatu. 


3.Astagafirullah-Jika melakukan sesuatu yg buruk. 


 4.InsyaAllah-Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yg akan dtg.  

5.Laa hawla walaaquwwata illaah billaah-Bila tidak dpt melakukan sesuatu yg agak berat/melihat hal yg buruk. 

6.Innalillahi wainna ilaihi rojiun-Jika melihat/menghadapi musibah atau menerima khabar kematian. 


7.Lailaha illallah-Bacalah siang dan malam sebanyak-banyaknya. 


(gambar: credit to google)

No comments:

Post a Comment